Møbler behandlet med hardvoksolje

Når det kommer til valg av møbler, er det viktig å vurdere ikke bare estetikken, men også holdbarheten og levetiden. Marieldesign designer og lager møbler av tre og behandler disse som oftest med hardvoksolje med eller uten pigmenter. Her er litt om hvorfor vi foretrekker dette, og fordeler med denne typen overflatehandling.

Kort oppsummert:

  • forsterker den naturlige skjønnheten
  • enkel påføring og vedlikehold
  • gir treverket god beskyttelse
  • miljøvennlig
  • allsidig og flere valgmuligheter

Under er litt mer utfyllende om hvert punkt.

Flere av Marieldesigns møbler behandlet med hardvoksolje

Forsterker den naturlige skjønnheten

Hardvoksolje fremhever det naturlige og vakre i treverk ved å gi en dyp, rik og varm finish. I motsetning til tradisjonelle lakk eller overflater som skaper en blank eller plastaktig overflate, bevarer hardvoksolje de unike trekkene i treet og lar veden og teksturen skinne gjennom. Enten du har et rustikt eikebord eller et elegant valnøtt-skap, vil påføringen av hardvoksolje forsterke den naturlige skjønnheten i treverkets mønster og struktur, og gjøre det visuelt tiltalende. Hardvoksoljer kan fås i flere glanser, og velger man den matteste vil man kunne opprettholde mest av det naturlige uttrykket til ubehandlet treverk.

Enkel påføring og vedlikehold

Mange skremmes kanskje av tanken på å måtte påføre ny hardvoksolje på møblene ved jevne mellomrom. Men en av de viktigste fordelene med hardvoksolje er at den er veldig enkel å påføre. Man kan bruke både pensel, klut eller rulle for å påføre oljen, og så dra over med en klut til slutt for å fjerne overskytende olje. I motsetning til andre overflater krever ikke hardvoksolje omfattende forberedelser eller spesialiserte verktøy. Det er altså ikke spesielt krevende å oppnå et pent resultat. Det at man jevnlig må påføre ny olje, åpner også for mulighetene for å gjøre reparasjoner dersom man har vært uheldig og fått en skade i treverket. I motsetning til noen overflater som krever periodisk påføring eller sliping, kan hardvoksolje friskes opp ved å bare legge til et nytt lag ved behov.

Hardvoskjolje gir en vann- og smussavvisende overflate
Påføring av hvitpigmentert hardvoksolje med klut

Renhold er også enkelt med hardvoksolje. Regelmessig rengjøring med en fuktig klut eller mildt rengjøringsmiddel er tilstrekkelig for å holde møblene i god stand (viktig å ikke bruke grønnsåpe som tørker ut oljen). Noen produsenter har også egne rengjøringsmidler som bevarer og forlenger oljens levetid.

Gir treverket god beskyttelse

Møbler behandlet med hardvoksolje får økt beskyttelse mot daglig slitasje. Oljen trenger dypt inn i treets fibre, styrker og nærer materialet. Den danner en holdbar, pustende og vannavstøtende overflate som hjelper til med å avvise søl, flekker og fuktighet.

Miljøvennlig

For de som er opptatt av miljøpåvirkningen fra overflatebehandlinger på møbler, tilbyr hardvoksolje et mer bærekraftig valg. I motsetning til noen kjemikalieholdige alternativer, består hardvoksolje vanligvis av naturlige ingredienser som planteoljer og voks. Disse komponentene er fornybare og nedbrytbare, noe som gjør dem mindre skadelige for både miljøet og menneskers helse. I tillegg gir de naturlige ingredienser bedre luftkvalitet ved at overflaten blir antistatisk og tiltrekker seg mindre støv.

Marieldesign bruker vanligvis hardvokdolje og dekorvoks fra Osmo. Flere av hardvokoljene til Osmo tilfredsstiller kravene i BREEAM-NOR, og flere av både hardvoksojene og derkorvoksene kan brukes i Svanemerkete bygg.

Allsidighet og flere valgmuligheter

Hardvoksolje kan brukes på ulike typer tre-møbler, fra bord og stoler til skap og gulv. Den fungerer godt med forskjellige trearter og overflater, noe som gjør den til et allsidig valg for enhver interiørstil. Hardvoksolje tilbyr mange ulike typer pigmenteringer som gjør at man både kan endre på utseendet og motvirke effekten av gulning som treverk vil ha over tid. Dessuten kan hardvoksolje enkelt fornyes eller fjernes hvis du noen gang bestemmer deg for å endre utseendet på møblene dine. På den måte kan man eksperimentere med nye overflater eller farger uten å forårsake varig skade på treverket.

Hardvoksoje brukt på veggplater over kjøkkenbenk
Kjøkken i eik behandlet med hardvoksolje

Konklusjon

Møbler behandlet med hardvoksolje har altså mange fordeler som gjør det til et godt valg for de som søker møbler med holdbarhet, et naturlig uttrykk og enkelt vedlikehold. Ved å forsterke den naturlige skjønnheten til treverk, gi beskyttelse og være miljøvennlig, sikrer hardvoksolje at møblene dine ikke bare ser flotte ut, men også at de varer lenge.

Skroll til toppen